Bloodnet - část první

Do tohoto kousku jsem se pustil, protože jsem na něj slyšel skoro samou chválu. Hra Bloodnet je adventurou vydanou firmou Microprose v roce 1993. Vyšla na dvě platformy (DOS, Amiga). DOS verze byla osekaná na FDD a rozšířená na CD-ROM. Odehrává se v New Yorku hluboko v 21. století. New York se změnil, kromě zhroucení nám známého demokratického státu a obligátní nadvlády všemocných korporací se mezi hackery a nájemnými zabijáky toulá i hrstka nebezpečných vampýrů.

Ransom Stark je ex-korporátní hacker. Jednoho nádherného dne se na korporaci vykašlal a začal dělat na sebe. Nějakou dobu to šlo docela dobře, udělal si klíčové kontakty a práce nějakou dobu šla pěkně od ruky. Do té doby, než vzal fušku pro nechvalně známý klan Van Helsingů. Asi netřeba dodávat, že se jedná o rodinu řádně starou a opředenou temným tajemstvím. Van Helsingovi jsou totiž obávanými upíry. Když se Stark rozhodl, že vypoví Van Helsingovým kontrakt, tak ho starouš Van Helsing zakousl a udělal z něj za zvuků dramatického chiptunu vampýra. Po probuzení Stark zjišťuje, že žije ale stává se z něj pomalu, ale jistě upír. Jediné, co brání proměně v upíří stvůru je implantát, který měl pomáhat s neduhy způsobenými dlouhým pobytem v kyberprostoru. Naštěstí má spoustu kámošů a nacpanou prkenici. Cesta za pomstou kyberpunkovým New Yorkem může začít!

Po delším úvodu se Stark objeví v rozsekané laboratoři, kde se válí zbytky vybavení a na zdi vyniká nápis krvavě červeným sprejem „Jsi další na řadě, Starku!” Starkova kamarádka, doktorka Deidra Tackettová, je v trapu! Unesli jí Van Helsingovi pohůnci a bývalý hacker je v dost nezáviděníhodné situaci. Chce zlomit prastarou kletbu, která z něj pomalu vysává lidství a pomstít se Van Helsingovi. První pohled se tedy stočí na Starkův diář, kde jsou důležité informace pro další postup. Hra totiž nevede hráče za ruku a je třeba vyčíst ze všech možných indícií další postup. Doporučuji se podívat občas i do manuálu, protože hra je ovlivněná klasickým kyberpunkem poloviny 80. let. Disponuje vlastním slovníkem a některé souvislosti nebo herní mechaniky je lepší vyčíst, než na ně přicházet metodou pokus, omyl. Naštěstí manuál je volně dostupný na internetu, takže se nekoná žádná bojovka spojená s usilovným hledáním materiálů na internetu. Nejspíš se nejednalo o moc oblíbenou hru, protože všehovšudy je dostupný jeden FAQ a jeden kompletní walkthrough. Český návod sepsal ANDREW ze Score (SCORE 5), který obsahuje kromě jednoho průchodu hrou i klíčové lokace a postavy, které jí obývají.

Dostávám se k tomu, čím je tahle adventura jiná, než ostatní. Jedná se o konverzační adventuru s velkým důrazem na vztahy postav mezi sebou. Při jednom nepovedeném průchodu (a že jich bylo) se mi podařilo najmout postavu jménem Nimrod 7 a zjistil jsem, že žádný z newyorských gangů se mnou nechtěl mluvit. Nimrod totiž při nějaké fušce oddělal skoro celý gang a zbytek pouliční scény mu to nezapomněl. Tady se dostávám k tomu, proč jsem Bloodnet neodložil jako ostatní hry a pořád se k němu průběžně vracím. Hra je striktně nelineární, takže existuje pravděpodobně několik způsobů, jak jí dokončit. Pro dokončení hry je třeba si zapisovat vztahy mezi postavami a událostmi. Hladký průběh hrou ale nekomplikuje, jenom spletitost mezilidských vztahů místních feťáků, ale i Starkův neukojitelný hlad po lidské krvi. Hra je časově omezená a je třeba se podle toho šetřit herní akce. Sice je možné sem tam zakousnout občas nějakého pepíka na obrazovce, ale je tam vysoká pravděpodobnost, že si tím zazdíte zajímavou příležitost nebo rovnou dokončení celé hry. Aby toho nebylo malo, tak každé odpravení nevinné postavy nebo vysátí protivníka snižuje Starkovo lidství a po pěti takových přešlapech se ze Starka stane neovladatelný upír ve Van Helsingových službách. Hra potom končí. Tedy, pardon, po vzoru roguelike začíná znovu.

Hra tedy nedělá ostudu svému roku vzniku, kdy hry konec nedávaly zadarmo a cílily hlavně na dlouhý gameplay v řádech měsíců. Sám jsem hru restartoval asi tak pětkrát a nejspíš to není ani konečné číslo. Nejsem hardcore pařan, ani nikdy jsem jím nebyl, takže se nestydím za dohrání prvního průběhu hrou podle návodu. Potom, až budu mít znalosti celého průběhu hrou se do toho pustím znovu na vlastní pěst a budu si víc hrát se vztahy mezi postavami. Tuhle hru nedělá dobrou grafika nebo revoluční gameplay, ale její nezaměnitelná atmosféra. Podstatnou částí jsou skvělé napsané dialogy mezi Starkem a ansámblem podivných existencí, cesty po kyberprostoru a atmosféra dystopického New Yorku. Tehdy kyberpunk nebyl jenom o neonových scenériích a fialových odstínech. Tehdy byl kyberpunk zejména životní styl hackerů, braní drog a války pouličních gangů v pseudogotické metropoli.

Abych jenom nechválil, tak hra má i svoje nedostatky. Jednou z nich je grafika, která byla i na dobu svého vzniku už trochu za zenitem. Ovládání je také trochu roztahané po celé klávesnici. Hlavní ovládací tlačítka se dají vyvolat fukčními klávesami, ale třeba do inventáře se leze nelogicky přes klávesu 1. Ruku v ruce s designem ovládání jde i (alespoň) pro mě nepovedené zpracování kyberprostoru. V době, kdy už i béčkové filmy vypadaly jako Trávníkář (1992), tak zobrazení kyberprostoru jako zamlžené vesmírné lokace s rotujícími postavami, není úplně to pravé ořechové, které bych si u hardcore kyberpunku přál. Jde ale jenom o drobosti, takže pokud si chcete trochu zaretrovat u neotřelého dílka, které se vymyká zajetému standardu tehdejších point and click adventur, tak máte skvělou příležitost. Hra se dá koupit na všech hlavních obchodech za příznivou cenovku. Na Linuxu jsem se tedy trochu potrápil se Steam bundlem, ale po vložení do aktuálního DosBoxu všechno funguje perfektně i v režimu okna na více obrazovkách.

Jsem rád, že jsem Bloodnetu věnoval pozornost, protože jsem objevil atmosferickou kyberpunkově hororovou jízdu, ke které se budu rád časem vracet. Tahle hra by neměla minout žádného fanouška techno horrorů nebo kyberpunku. Dalším lákadlem by mohlo být, že hra nebyla tolik oblíbená, takže spousty eventů nebo souvislostí není pořádně zmapovaná, takže možná ukrývá i nejedno tajemství.

Zajímavé odkazy:

Score

FAQ

CRPG Addict

Youtube Gameplay

Počítejte i s nejakým doslovem, až se mi to podaří dotáhnout do konce

Dočetli jste? Pokračujte na dalším článku.

© Neonsuns.cz 2024