Novinky v kyberprostoru

Tenhle týden se nesl ve znamení různých úprav tohoto webu a rád bych se s vámi o ně podělil. Začnu asi úplně od začátku. V minulosti jsem měl nějaké drobné zkušenosti s různými blogovacími systémy a žádný z nich mi moc nevyhovoval. Wordpress byl moc pomalý a napsaný v PHP, Blogger zase na neposkytuje moc široké možnosti úpravy samotného webu a ostatní blogovací stránky jsem ani nezkoušel, protože jsem příliš líný. Moje volba nakonec padla na nutnost si postavit vlastní řešení od nuly. Představil jsem si v duchu aplikaci, kterou bych si přál udělat a vybral si co nejvíc odvážné featury jako možnost nainstalovat celou webovou aplikaci do mobilního zařízení, offline režim a absenci jakéhokoliv externího content managementu. Opravdovým programátorům a bloggerům se předem omlouvám, tenhle post nebude úplně příjemné čtení. V následujících řádcích nahlédneme do temných vod NoCMS.

Co to sakra je NoCMS?

Když se podíváme na pojem NoCMS, tak co si pod ním vlastně máme představit? Je to jakákoliv webová aplikace, kterou nepohání externí content manager systém. Může to být statická aplikace napsaná v HTML nebo jiném jazyce, řešení je to krásně jednoduché. Autor si vysází článek v HTML, nahraje ho na server a obsah si může přečíst jeho čtenář. To je dostačující řešení pouze do té chvíle, kdy není potřeba řešit indexaci do vyhledávačů a spousty dalších bolístek jako nutnost se připojovat na FTP a tak dále. Tudy tedy úplně cesta nevede, třeba jenom z toho důvodu, že sazba v HTML není úplně ideální jazyk pro psaní dlouhých strukturovaných textů. Budeme muset přemýšlet a hledat dál.

Dejme tomu, že NoCMS by v ideálním případě měl fungovat pouze jako agregátor různých zdrojů obsahu a ten by měl zobrazovat. Klasický CMS model zastřešuje vícero obsahových domén - od správy článků, kategorií webu, multimédií až po specifické činnosti daného CMS systému. Při požadavku na vypuštění CMS modelu je tedy třeba jeho jednotlivé domény přesunout jinam. Dám jednoduchý příklad, někam se musí psát samotné blog posty. Nechceme ho psát ručně v HTML, tak se musí tato část content managementu vyřešit alternativním způsobem. Text tohoto článku je sepsán v oblíbeném markdown formátu, uložený do Git repozitáře, odkud se přes CI/CD pipelinu stáhne na cílový server a ten ho dále zpracuje Server Side Rendering nástrojem na převod markdown souboru do HTML článku. Nebojte, ono to jenom zní složitě v praxi je to jednoduché, až tenhle článek dopíšu, tak ho jenom pošlu do repozitáře a automatizace ho doručí až do vašeho prohlížeče.

Podobným způsobem se do Neon Suns stahuje veškerý další obsah. Hudební playlisty v Cestě na východ můžete poslouchat prostřednictvím Spotify playlistů, image server supluje Pinterest a takhle bych mohl pokračovat dál. Samozřejmě riskuji, že jednoho krásného dne tito poskytovatelé přestanou existovat, ale moje pohodlnost je přednější a riziko klidně podstoupím. Výhody jednoznačně převyšují nad nevýhodami, a to je hlavní.

Jak tu aplikaci dostanu do svýho telefonu a k čemu mi to bude?

Ne, Neon Suns nenajdete na aplikačních obchodech typu Google Play nebo Apple Store. Nemám čas a sílu udržovat nativní aplikace pro jednotlivé platformy, takže jsem na to musel jít jinak. Rozhodl jsem se pro takzvanou Progressive Web Application (PWA), která mi umožní psát aplikaci v javascriptu a dovolí instalovat jí na mobilních zařízeních s nainstalovaným Chromium jádrem. Pomocí PWA manifestu zařízení pozná, že je webová stránka instalovatelná a nabídne její instalaci - objeví se tedy tak v aplikační nabídce a na oko se bude tvářit jako samostatná aplikace.

K čemu to ale je dobré? V dnešní době je sice internet skoro všude, jenom ve výjimečných případech mobilní operátoři trochu haprují. Pražské Metro je pokryté k dnešnímu dni skoro celé, ale komplikace můžou přijít třeba při cestování s ČD. Trasa mezi Prahou a Brnem má takových míst hned několik. Pokud budete mít nainstalovanou místní verzi Neon Suns, tak si ukládá jednotlivé stránky do místní databáze prohlížeče (PWA je stále browser based aplikace) a umí vyvolat takový cachovaný obsah z paměti zařízení i bez připojení k síti.

Lepší čitelnost na webu

Čtení dlouhých textů na obrazovkách je trochu nepříjemný zážitek. Beletrická tvorba tomu už vůbec nenahrává. Jedním z důvodů, proč jsem se pustil do implementace vlastního blogu bylo to, že žádná z dostupných služeb (od Wattpadu po Wordpress) nenabízela možnost odsazování textu. Pro Cestu na východ to je jedna z klíčových vlastností. Každá kapitola má okolo dvaceti a víc normostran a takový text se bez pokročilejšího formátování čte špatně nebo při nejmenším problematicky. Aby všem vyhovovalo čtení co nejvíc, přidalo se i zoomování či oddalování textu.

Vzhledem k rozsahu jednotlivých kapitol Cesty na východ jsem se rozhodl i pro možnost přidávání záložek. Při zapnuté záložce je možné stránku opustit a při návratu na Neon Suns se zobrazí poslední rozečtená kapitola a aplikace nascrolluje přibližně na místo, kde jste text opustili.

Sociální sítě

Nejsem zrovna fanoušek sociálních sítí, ale protože bych rád dostal Cestu na východ mezi větší množství čtenářů, tak budu muset podstoupit i nějakou oběť. Neon Suns najdete na všech majoritních sociálních sítích, dokonce i na fediverzu. Byl bych rád, kdybychom se vídali i na nově založeném Discordu. Jsou tam vytvořené tématické chat roomy a pozvánka leží v levém menu pod slušivou modrou ikonou. Pokud se mi podaří udržet i nějakou adekvátní kadenci obsahu, tak bych ho rád jednou za měsíc shrnul v newsletteru. Ale to je ještě daleko. Aktuálně jsem dotáhnul i indexaci Neon Suns do Googlu, během pár dní by se měly všechny dostupné stránky objevovat ve vyhledávání. S tím souvisí i optimalizace web vitals a podobné performace vylepšení, aby Neon Suns mohlo stoupat v organickém vyhedávání. Míříme na první stránku Googlu. Jsem zvědavý, jestli se tam vydrápeme.

Zatím to ještě není aktuální, ale mám v plánu i placená DLC pro Cestu na východ. Až to bude aktuální, tak o tom budu psát na všech dostupných kanálech. Zatím ale ikona Ko-fi má spíš motivační charakter, abych tenhle projekt dotáhnul do konce.

Co nás čeká v nejbližší době?

Snažím se hlavně dopsat Cestu na východ. Zbývají asi čtyři kapitoly do konce sezóny. Potom bych rád stihnul co nejvíc obsahu do prázdnin, kdy si dám oraz, ale Cesta bude normálně vycházet každé dva týdny do konce série - podle současného plánu to vychází cca do konce září. Rád bych napsal i sem tam nějaký článek, při své vytíženosti a master skillu v prokrastinaci jich nebude víc než jeden nebo dva týdně. K vývoji Neon Suns se budu občas vracet, nejenom bugfixy, ale snad se mi podaří přidat i nějakou novou vychytávku. Ještě mě napadá vylepšení image Neon Suns ve vyhledávání Googlu.

Díky moc všem za pozornost a brzy se zase uvidíme. Mám nápad na článek, který byste vy, fanoušci kyberpunku, určitě ocenili.

Dočetli jste? Pokračujte na dalším článku.

© Neonsuns.cz 2024