Vývoj postav v Cestě na východ

Dva týdny zpátky jsem slíbil, že sepíšu vývoj postav mezi jednotlivými verzemi. V minulém článku jsem nakousnul skutečnost, že se Cesta na východ v průběhu let měnila. Celé to začalo jako novela ze světa Shadowrunu, vyvíjelo se to přes aktuálně celkem oblíbený lore Cyberpunk RED až nakonec zakotvila ve vlastním světě cyberpunkové dystopické Prahy roku 2059. Dnes se vrhneme rovnou na jednotlivé postavy. Doporučuji si pro plné pochopení článku přečíst alespoň několik kapitol z aktuálně vydávané první série Cesty na východ.

Jay

Jay

Jay se mezidobí vyvíjel trochu víc, než ostatní postavy. Taky aby ne - musel. Je to vypravěč celého příběhu a je na něm závislá drtivá většina událostí v příběhu. Z počátku to byl spíš rozmazlený hajzlík žijící u svých rodičů, Lajku vyloženě simpil a už od začátku byl celkem tvrďák. Taková kombinace mi nepřišla moc dobrá, takže jsem přemýšlel, jak jeho postavu udělat uvěřitelnější. A to nebyl úplně jednoduchý úkol. Pojďme se podívat na jeho vývoj.

První věc, která se změnila byla celá anabáze okolo Mikhaila Lebeděva. V původním vyprávění to byla epizoda vyprávěná v přímé řeči, kterou Jay vyprávěl v klubu svým kámošům při hulení jointa. Vlastně se mi podařilo těch 23 vět převyprávět jako úvodní kapitolu celého příběhu. Nemluvě o tom, že ta převyprávěná historka by se v dnešní době mohla považovat za lehce homofobní. Nic neslibuju, ale třeba jednou uvolním i ty staré verze jako bonusový materiál. Tahle postava se taky změnila hodně v tom, že v prvních verzích procházela příbehem jako nůž máslem. Proto se spousta věcí Jayovi nedaří a jeho nezdary často fungují jako oslí můstek pro posunutí příběhu dál.

Kromě toho, že je Jay spíš smolař mu to taky začalo jít lépe s opačným pohlavím a občas se taky chová jako protivný dickhead. V jeho případě pracuji hlavně s konceptem neplavce hozeného do vody. Nutné dovednosti se učí za chodu a zpravidla je na první dobrou nezvládne. Přesně jako většina z nás ve skutečném životě.

Marley

Techno rastafarian Marley

Tenhle týpek byl rastafarián od začátku. V původní verzi se jmenoval Ziggy a byl to nefalšovaný trollí rastafarián - tedy dvou a půl metrový týpek s bradavicemi na obličeji, zelenou kůží a slušivými rohy vyrůstajícími z čela. Taky to byla vedlejší postava, bohužel. Nakonec jsem si ho oblíbil a začal s ním pracovat. Dost se mi líbí premisa pohodáře, který spadne z marihuanového obláčku na zem a poznává naplno strasti drogových absťáků a objevuje skrytou nezastavitelnou agresivitu. Ta funguje jako protiváha jeho jamajského vyznání. Marley prochází během příběhu úžasnou proměnou a jeho vývoj mě moc baví.

Z první verze příběhu se téměř v nezměněné podobě zachovala příhoda s Dejvidem v tramvaji ve Vodce s vodou. Můžete mi věřit, byl jsem ten zevl na lavičce, který tu scénu náhodou viděl při pití krabičáku.

Dejvid

Synaptics leader Dejvid

Vůdce Synaptics se změnil razantně. Zůstává pořád spíš vedlejší postavou, ale dostal větší hloubku. Mám připravenou zajímavou dějovou linku ohledně jeho rozpolcenosti. Nezarazilo vás náhodou, proč týpek somrující před obchoďákem paličky travičky má ve skutečnosti gang hrdlořezů a prodává po celém hoodu drogy z Číny? A tohle není jediné Dejvovo tajemství. Ostatně, proč se jeho gang jmenuje Synaptics a co jsou vlastně zač si nechám zatím pro sebe. Brzy se to dozvíte. Dave asi pravděpodobně nedostane svůj spinoff, ale mám s jeho osudem plány do nejbližší budoucnosti. Měl bych to ve svém zájmu stihnout ještě tento měsíc.

Trent

Corpo Trent

Trent je úplný obrat v postavě o 180 stupňů. Původně to měl být mluvčí Metropolicie s.r.o., nakonec jsem dospěl k názoru, že bude mnohem lépe fungovat jako korporát s vlastními zájmy. Zatím ale nebudu prozrazovat víc. Jeho čas vás teprve čeká.

Pro začátek ale můžu říct, že v prvních verzích příběhu byl spíš punker převlečený za bílý límeček. Teď je z něj velice slušný, distingovaný a nechutně bohatý člověk. Jak to s ním asi může dopadnout, nechte se překvapit.

Ostatní postavy

Asi si říkáte, proč nepíšu víc informací k Lajce? Zatím nikdo totiž netuší její úplný příběh. Nechte se překvapit, v další sérii její postava dostane mnohem víc prostoru a budeme postupně odhalovat její minulost. To samé se týká i dnešní nové postavy - Leonida Krabanikova. Leonid rozhodně dnes neřekl poslední slovo. Zbytek bohužel ani popsat nemůžu, protože ještě ani nevíte, že se objeví. Každá postava má svůj příběh a vlastnosti. Tak se můžete těšit na další části. Příští týden příjde speciálně (jako v případě Nočních jestřábů) Marleyho story.

Tak díky moc za pozornost, hlavně si užívejte čtení. Pokud máte jakoukoliv připomínku, nebo si budete chtít jen tak pokecat, tak se ozvěte na všech sociálních sítích (Fediverse, Twitter, Facebook, Instagram) nebo na našem Discordu.

Cyberpunk is not dead! We are cyberpunks!

Dočetli jste? Pokračujte na dalším článku.

© Neonsuns.cz 2024